Cum se face o ciorbă PETscărească?

℗  Acesta este un material susținut de Electrolux.

Satul Mila 23, Lacul Trei Iezere, Canalul Eracle, Lacul Purcelu, Zona Cotețe, Lacul Fortuna — acestea sunt doar câteva dintre locurile splendide care ne-au făcut cunoștință cu Delta Dunării. Această zonă, de mai bine de 30 de ani parte a Patrimoniului UNESCO, se remarcă prin ospitalitatea localnicilor, prin peisaje minunate, prin experiențe turistice autentice, dar și printr-o gastronomie care reflectă diversitatea etnică a deltei.

Și cum se duse vorba spre domeniul culinar, probabil că mulți ați fost îndemnați să încercați (sau poate ați gustat deja), în călătoria voastră din Delta Dunării, cel mai popular fel de mâncare din zonă: ciorba pescărească. Tot de ciorbă s-au ocupat și cei de la Electrolux România în periplul lor prin rezervație, dar nu de una obișnuită, ci au pus la cale o ciorbă PETscărească.

Ce e o ciorbă PETscărească?

E o ciorbă făcută din ingrediente care nu expiră. Acea ciorbă în care se amestecă tone de deșeuri necolectate din județele riverane Dunării, care ajung apoi în deltă și care astfel afectează biodiversitatea acvatică, habitatul animalelor și mai apoi sănătatatea oamenilor. Dar cum a fost preparată această ciorbă PETscărească?

La finalul verii, între 25 și 27 august, echipa Electrolux și pescari din deltă au devenit PETscari. În undițele și plasele lor n-au prins pești, ci PET-uri. Care mai apoi au fost transformate în ciorba PETscărească, cel mai popular preparat din zona Delta Dunării. Inițiativa companiei a fost un demers de conștientizare, referitor la protejarea biodiversității. Totodată, e un semnal de alarmă menit să îi mobilizeze pe turiști să fie mai responsabili față de mediu.

„Ne-am propus să mergem acolo unde nu toată lumea face curat, în natură, și să creăm o nouă filosofie prin care să învățăm să respectăm mediul înconjurător, să nu poluăm, iar dacă alții o fac, să nu trecem nepăsători pe lângă: filosofia de a fi PETscar, pe care o poate adopta oricine, oriunde, dacă iubește cu adevărat natura. Suntem mândri că, susținuţi de pescari ai Deltei, dar și de autoritățile din localitatea Crișan, am capturat zeci de saci de deșeuri din Delta Dunării pe care i-am trimis spre reciclare și suntem determinați să continuăm să mobilizăm și alte comunități în aceeași inițiativă”, a declarat Teodora Juravle, Director de Marketing Electrolux România.

Pe lângă semnalul de alarmă tras prin intermediul ciorbei PETscărești, compania își propune în strategia sa la nivel de grup, For the Better 2030, să crească proporția de plastic reciclat cu până la 50% până în 2023, dar și să crească cantitatea de oțel pe bază de fier vechi.

Un concurs pentru PETscari

Responsabilitatea față de natură poate fi și răsplătită și cu toții putem deveni PETscari. Până pe 6 noiembrie, compania derulează concursul „Fii PETscar”, pe Facebook, unde prin tragere la sorți se vor oferi zece aspiratoare verticale. Astfel, pe lângă posibilitatea de a câștiga un aspirator, ai posibilitatea de a contribui la o natură cu mai puțin plastic.

________________

Susținem protejarea mediului și apreciem orice inițiativă care își propune un astfel de scop. Totodată, vă îndemnăm să vizitați responsabil orice colț de lume, nu doar Delta Dunării. Nu ne costă absolut nimic să ții o sticlă în geantă sau în mână până la cazare sau până la primul coș de gunoi. Așadar, dacă nu avem grijă de natură, ne va costa scump.